Beranda > Pitutur jawa > Kinanthi (teges lan artine)

Kinanthi (teges lan artine)

Padha gulangen ing kalbu

Mring sasmita amrih lantip

Aja pijer mangan nendra

Kaprawiran den kaesthi

Pesunen sarira-rira

Sudanen dhahar lan guling

Tegese: angurangi dhahar, sare, sarta sahwat/senggama

Kajaba iku kudunipun bisa nindakake 7 prakara kasebut ing ngisor iki:

  1. 1.       Ora kena nglarani

Tegese ing sesolah tindake, pangucap, lan pikiran ora kena nglarani wong liya lan awake dhewe becik rogo utawa atine

  1. 2.       Ora kena goroh

Tegese kudu jujur marang awake dhewe lan ing liyan, lahir batin kudu padha

  1. 3.       Ora cidra

Tegese ora cidra ing janji, cidra ing pikiran lan tindakane

  1. 4.       Ora reged

Ora keno reged ing pangucap lan pamikir, lan tumindake

  1. 5.       Ora melikan

Tegese ora kena rumangsa ndarbeni dhewe, ana Ging kudu rumangsa kabeh mau asale saka kang murbeng jagad.

  1. 6.       Ora kena jireh

Tegese ora kena was2 atine

  1. 7.       Ora kena kesed

Tegese kudu mbuwang sakabehe aras-arasen sarta kudu sregep tetulung mring sapadha-padha.

 

Tegese ora kena ing dhuwur mau ora ndadak diperintah ing liyan ananging kudu saka pakartine dhewe.

Laku 7 perkara kasebut iku sejatine mengku surasa kang jero, ananging ora dak jarwakake marga kena ing bebasan: kakehan isi kurang papan.

Kawruh sak jroning pitutur iki manawi gelem ngonceki mengku surasa kang gentur banget, sarta manawi kabeh wis bisa ginayuh, sanajan pirang-pirang ngilmu kang wis diuntal ananging ora bakal kroso sesak malah dadi manungsa kang mulya. Kaya klebu ing bebasan: ngilmu iku yen digelar ngebaki jagad, yen digulung sak mrica jinumput.

 

  1. 26 September 2015 pukul 16:24

    perlu dilestarikan piwulang | pitutur luhur jawa yang mana memperkaya falsafah budaya indonesiA WANI NGALAH LUHUR WEKASANE, WANI KALAH HANCUR LAH AKHIRE

  1. No trackbacks yet.

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s

%d blogger menyukai ini: